неділя, 6 грудня 2015 р.

ПОБОРНИЦЯ ПРАВДИ І СВОБОДИ

ХХ століття у Галичині було багате на славні імена жінок, які власним життям і кров’ю освятили свою жертовну любов до Бога і своєї Батьківщини – України. До таких славних імен – Олени Степанів, Ольги Басараб, Одарки Гусяк, Ірини Сеник, Катерини Зарицької та багатьох інших героїнь – можна сміливо долучити ім’я Ірини Калинець
   Духовні інтереси Ірини Калинець багатовимірні. Вона і поет, і прозаїк, педагог, громадський діяч, публіцист, есеїст, науковець. Оригінальними є її трактування “Слова о полку Ігоревім”, часу і обставин Хрещення Руси-України, постатей Митрополита Іларіона, Святого Теодозія Печерського, історії гунів – нащадків Ізраїлю. Розуміючи, чим є історична пам’ять, особливо пам’ять про трагічні сторінки історії народу, чим ця пам’ять є для повноцінного духовного життя народу, Ірина разом з іншими патріотами-діячами добивається відкриття Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” (в одній із камер якої вона перебувала колись сама). У 1988 р. Ірині Калинець присвоєно міжнародне звання “Героїня світу”, також нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ (2000) та ІІ (2006) ступенів.
    З нагоди 75-річчя від дня народження Ірини Калинець працівниками Красненської книгозбірні ім. І. Тиктора підготовлено виставку-перегляд «Нації своєї чудотворка», а головою молодіжного клубу «Сучасник» Олексієм Мировським проведено літературну імпрезу пам’яті - «Поборниця правди і свободи». Під час заходу присутнім було цікаво дізнатися про тяжкий життєвий і творчий шлях цієї Сильної духом жінки. Протягом життя вона неодноразово зазнавала утисків і тортур радянської системи. Але, не зважаючи на це, Ірина Калинець не переставала писати вірші, в яких закликала до боротьби за кращу долю, за національне звільнення України. Автор поетичної книги «Шлюб із полином» (1995), роману «Вбивство тисячолітньої давності» (1997); наукових праць «Гуни – нащадки Ізраїля» (Львів, 1997); Студії над «Словом о полку Ігоревім» (Львів, 1999); «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, 2000); «Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел» (Львів, 2007) та ін.
    Неймовірно могутня духом своїх героїчних предків, виявилась безсилою лише перед фізичною хворобою, що стала результатом постійної невтомної суспільної праці. Але й цю тимчасову безсилість Ірина Калинець вже поборола своєю літературною, науковою, громадсько-політичною спадщиною, вісім томів якої упорядкував найближчий її однодумець та вірний чоловік - Ігор Калинець.
    Основою її знань, поглядів, наукових праць є християнська мораль. А полум'я жертовності та любові до України, запалене нею, горітиме у мільйонах сердець назавжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар