понеділок, 29 травня 2017 р.

ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ - БОРЦІВ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ

Показовим є використання назви "Холодний Яр" в закодованих назвах формувань та підрозділів у ряді регіонів України. Учасники національно-визвольного руху 40-х років XX століття багато перейняли від повстанців Холодного Яру, разом із його історичною назвою. Саме на Черкащині було започатковане повстанське вітання "Слава Україні!", з відповіддю "Україні Слава!", яке потім вояки УПА змінили на "Героям Слава!"
  У неділю, 28 травня, в смт. Красне, отець Степан та отець Юрій разом з парафіянами біля меморіалу «Борцям за волю України», спільною молитвою вшанували  усіх Героїв – борців за волю України. Після молитви, хор церкви святого Володимира (диригент Оксана Приставська) виконав пісні:  «Молитва до Божої Матері» та «Слава Героям».
  Також у сольному виконанні Оксани Приставської прозвучала пісня «Мамина молитва». Опісля виступив з промовою селищний голова Микола Чучман та запросив усіх в першу школу до перегляду документального фільму «Холодний Яр» та нагородження талановитих дітей, які досліджували тему Холодного Яру. На завершення усі присутні виконали  повний Гімн України.
   Участь у заході взяла і Красненська бібліотека ім. І. Тиктора. Ще за два місяці до цього книги Юрія Горліс-Горського користувалися постійним попитом серед учнів школи, які готувалися до дослідження теми Холодного Яру. А в неділю до нас завітала львівський історик Віталія Понцір, яка власне також займається дослідженням цієї тематики. Вона розповіла про свої напрацювання у даному питанні й акцентувала на найцікавіших історичних моментах, які пов'язані з Холодним Яром.

Немає коментарів:

Дописати коментар